maandag 10 december 2012

Projectje van het weekend


Ik had nog wat bollen zwarte wol liggen, en heb er een lekker "scoodie" van gemaakt. Oftewel een sjaal-muts. Dit is het resultaat.


Het patroon is niet ingewikkeld: Je haakt een sjaal. (Ik maakte ribbels door halve stokjes in de achterste lus van elke steek te haken) Je haakt in het midden van je sjaal een lap aan je sjaal. Hoe groot die moet zijn meet je als volgt: Leg de sjaal losjes in je nek. Trek de sjaal aan de voorkant links en rechts tot aan de punt van je kin. Je houdt je vingers op die twee plekken, haalt de sjaal uit je nek en telt het aantal steken tussen je vingers. Onthoud dat aantal. Vervolgens vouw je je sjaal dubbel om het midden te zoeken. Dan tel je naar links en naar rechts vanuit het midden van de sjaal de helft van het aantal steken dat je had geteld bij het meten. Je hebt dan de goede maat van je muts, precies in het midden van je scoodie. Markeer de steken even met een klein draadje door je haakwerk, want anders raak je het kwijt!
Als je klaar bent met haken van een muts die groot genoeg is naar je zin, dan vouw je de lap van de muts dubbel, en haak je het uiteinde aan elkaar. (zie de pijltjes op de tekening) Ik deed dat met een steek die ervoor zorgt dat je patroon doorloopt boven op je muts.(Als je ervoor kiest om de scoodie zonder ribbels te maken hoef je dit natuurlijk niet te volgen)

Haak in de kant van de muts die naar "het dichts bij je is" in de eerste steek een halve vaste, zonder eerst lossen te haken voor de hoogte. Daarna doe je een halve vaste in de eerste steek van de zijde die het verst van je af is, maar die steek je niet voorlangs, maar achterlangs in. Vervolgens maak je een halve vaste, weer zonder lossen te haken voor de hoogte, in de tweede steek van de kant van de muts die het dichtste bij je is, en daarna in de tweede steek van de zijde die het verst van je af is, een halve vaste. Dit proces herhaal je tot de muts sluit. Ik haakte uiteindelijk voor de afwerking nog een rij vasten langs de rand van de muts die langs je gezicht zit, omdat ik een vrij losse steek had zitten in de 90graden hoek tussen de muts en de sjaal. Die wilde ik verstevigen, en dat deed ik door een rij vasten te haken, die net tot om het hoekje de sjaal op doorloopt. De overgang maakte ik glad door twee halve vasten te haken aan beide kanten van de rij vasten.





vrijdag 7 december 2012

Mutsentik

Ik heb geloof ik een mutsentik. Heb er inmiddels meerder kleuren gemaakt van de blauw van gisteren, en ik heb nog een witte gemaakt volgens een nieuw patroon: De puffstitch beanie met een omgeslagen geribbelde rand van de muts van gisteren. Ook leuk! Hier het resultaat:


woensdag 5 december 2012

Een lekkere warme muts!


Vandaag liep ik in de Zeeman leuke "wol" tegen het lijf. Acryl, maar ach...toch leuk en het voelt zacht aan.
En omdat ik me vandaag wat ziekig voel en ik niet zo productief was, heb ik me even vermaakt met het maken van een mutsje. Met zulke dikke wol is dat zo gepiept! Ik ben deze keer bij de rand begonnen. Toen die klaar was heb ik hem aan elkaar gehaakt en er vervolgens met vasten een muts op gemaakt. Een paar toeren evenveel vasten, en daarna langzaam minderen. Ik volgde geen patroon, behalve dan het "patroon" van mijn hoofd. Gewoon tussendoor steeds even passen. En, eerlijk is eerlijk, zo nu en dan wel eens wat uithalen omdat ik teveel of juist te weinig had geminderd... Een wat uitgebreidere werkomschrijving vind je onder "mutsen, sjaals en wanten".

...Maar weer eens een tasje!

In de afgelopen twee dagen heb ik tussen de bedrijven door lekker gehaakt. En wat maak je dan? Juist, maar weer eens een tasje! ;-)

Ik had een tasje gezien op internet, en dat heb ik nagemaakt met wat aanpassingen naar eigen smaak. Hier het resultaat:



Werkbeschrijving: (Zpagetti, haaknaald 10) Ik ben begonnen met 17 lossen, waarop ik vasten ben gaan haken. Je keert steeds je werk. Na twee rijen vasten doe je: 4 vasten, 9 lossen en 4 vasten. (let op je je ketting van lossen niet draait.)
Op deze rij vasten en lossen haak je weer 3 rijen vasten. Daarna moet je meerderen: Elke rij op het begin en het einde 1 steek extra. Dit doe je drie rijen. Dan haak je nog 3 rijen vasten zonder te meerderen.
Je hebt dan één kant van de tas af. Je haakt de tweede helft er meteen aan vast, door de werkbeschrijving achterstevoren weer uit te voeren. En het meerderen wordt natuurlijk minderen. Dat doe je het mooist door je haaknaald door het voorste lusje van de twee volgende steken te halen, dan de draad omslaan en doorhalen. Dit gaat niet erg makkelijk met Zpagetti, maar de aanhouder wint ;-) Dan draad omslaan en door de twee lusjes op je haaknaald trekken.
Je krijgt uiteindelijk deze lap:




De lap vouw je dubbel en haak je met vasten aan elkaar. Dan keer je de tas binnenste buiten en ..tadaaa!
Je ziet dat er bij mij aan de linkerkant van de lap, bij het handvat, een stukje te breed is. Ik heb dit niet uitgehaald, maar bij het aan elkaar haken opgelost door wat dieper in te steken. Na het omkeren zie je daar  niks meer van. Veel plezier ermee!

Ik ben van plan om het tasje nog te voeren, maar je kunt dat ook laten. Omdat je met vasten hebt gewerkt heeft het haaksel een behoorlijk dichte structuur, waar niet snel iets doorheen zal steken.


maandag 3 december 2012


Met deze tasjes van granny squares is het haken voor mij weer begonnen. Als kind kreeg ik handwerkles op school, en haken was mijn favoriete onderdeel. Na jaren geen haaknaald te hebben aangeraakt, kwam de zin in haken ineens weer terug. Met dit als eindresultaat! 





Welkom!

Hallo allemaal!

Mijn zelf-maak-bevlieging blijkt een echte hobby! Tijd voor een blog waar ik mijn maaksels met jullie kan delen.

Ik haak graag, maar heb tegenwoordig ook weer een naaimachine, dus wie weet wat er allemaal gemaakt gaat worden!